Contact    
Linkpartners   
Huisregels   

Archief

 

9 maart 2013:

 

Skotwal brengt West-Friese Americana

‘We willen onze streektaal en -cultuur levend houden’

 Skotwal werd opgericht uit pure liefde voor de West-Friese taal en de muziek van het Amerikaanse platteland. ,,Drie akkoorden, één of tweestemmig; moeilijk of virtuoos hoeft het niet te zijn”, zegt zanger en gitarist Theo Dronkert. ,,Maar de nummers gaan recht het hart in.”
Met de Amerikaanse country als voorbeeld brengen Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong onder de naam Skotwal liedjes in het West-Fries, de taal van hun jeugd.
 

Nummers van het Amerikaanse platteland vertaald naar het West-Fries. Bekende en minder bekende nummers van bijvoorbeeld Johnny Cash, Steve Earle, The Rolling Stones en Bob Dylan werden al onder handen genomen. ,,We willen de West-Friese taal en cultuur levend houden”, vult Wigert aan, die net als zijn oudere broer Theo zijn hele leven lang al muziek maakt. “In onze jeugd werkten wij bij een tuinder bij ons in Sint Pancras. De laatste der Mohikanen. Die man werkte nog grotendeels op de traditionele manier. Hij zat vol verhalen, uitspraken en anekdotes in het West-Fries. De liefde voor die taal is toen ontstaan.”

 
Draai

De mannen treden al enige tijd op als Skotwal. ,,De liedjes die we zingen hebben een bepaalde filosofie”, vertelt Wigert. ,,De vertalingen zijn door het Westfries Genootschap nagelezen en waar mogelijk heb ik hun verbeteringen overgenomen. Soms sta ik mezelf toch wat dichterlijke vrijheid toe. Een liedtekst is nou eenmaal iets anders dan spreektaal. Hier en daar geef ik er een behoorlijke draai aan. Van Sweet Black Angel van The Rolling Stones heb ik bijvoorbeeld Ik heb een ouwe ezel gemaakt. Het nummer Op een hek, dat moet wat mij betreft onze hitsingle worden. Als het origineel goed is, dan lukt de vertaling het best.”

 

 

26 Januari 2013: Kees van Kooten & The Ploctones – ‘De Ontmoeting’

 

The Ploctones werden in 2004 opgericht door Boy Edgar Prijswinnaar Anton Goudsmit, die bekendheid en erkenning vergaarde als gitarist van New Cool Collective. Inmiddels is het misschien wel de meest avontuurlijke jazzgroep van het land en gaan bij deze formatie alle registers open en is geen muzikaal experiment hen te gek. De muziek van het internationale kwartet is even verrassend als aanstekelijk. Met succes in binnen- en buitenland lijkt niets dit bijzondere collectief van vrijdenkende musici nog in de weg te staan.

Kees van Kooten, bekend van het duo met Wim de Bie en schrijver van talloze dolkomische boeken, behoeft eigenlijk geen nadere introductie. We zijn uiteraard zeer verheugd dat de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2013 naar de Jazzkerk komt en hopen stiekem dat hij zijn trombone zal meenemen.

Kortom, een eenmalige en unieke avond in de Jazzkerk!

The Ploctones:

Efraim Trujillo - Saxen Anton Goudsmit - Gitaar Jeroen Vierdag - Bas Martijn Vink - Drums

www.ploctones.com
----------------------------------------------------

Jules Deelder en Benjamin Herman

 

DATUM: zaterdag 28 januari 2012, 20:15 uur
LOCATIE: Kerk Aartswoud

Informatie:
Concert ‘Jules Deelder leest, Benjamin Herman speelt’. 28 januari a.s. zijn de Nachtburgemeester van Rotterdam en de best geklede saxofonist van 2008 te zien en te horen in de kerk van Aartswoud. Jules Deelder zal voordragen uit zijn fantastische oeuvre en Benjamin Herman speelt met zijn trio met daarin bassist Ernst Glerum en drummer Joost Patocka. Na het optreden bent u van harte welkom in Cafe de Stompe Toren, alwaar u onder het nuttigen van een hapje en een drankje de mogelijkheid hebt voor en “ontmoet and groet” met beide heren.


 

 

 

 

 

 

RITA REYS, FRANCIEN VAN TUINEN & TRIO RUUD JACOBS

DATUM: zaterdag 12 november 2011, 20:15 uur
LOCATIE: Kerk Aartswoud

Informatie:
Tijdens deze avond zal Rita Reys een optreden geven gedurende vijf kwartier. De avond is gevuld met diverse nummers uit Rita’s carriere.  Na het optreden bent u van harte welkom in Cafe de Stompe Toren, alwaar u onder het nuttigen van een hapje en een drankje de mogelijkheid hebt voor en “meet and great”met Rita Reys.

Over Rita Reys:
Rita Reys is al meer dan een halve eeuw onafgebroken en onbetwist de grootste jazzzangeres van Nederland", concludeerde de Edisonjury eind 2006, toen zij als eerste Nederlandse jazzmusicus de Edison Oeuvre Award won. Sinds 1960 is ze officieel Europe’s First Lady of Jazz, en nog altijd weet deze jazzdiva haar publiek om haar vingers te winden, met haar ongekende en door velen bejubelde timing, swing en performance.

 
 
 

Copyright 2012 - 2023 Stichting Kerk Aartswoud
website design by Fuzz-e | programming by Owl-ict